Govor u pohvalu Splita

Prokulijanov tekst objavljen 1567. godine prevela i priredila Ljerka Šimunković
Autor: Antun Prokulijan
Recenzenti: Ivo Babić i Arsen Duplančić
Izdavač: Dante Alighieri Split
Split, svibanj 2015., 232 str.

Među mnogim renesansnim panegiricima posvećenima gradu Splitu ističe se prozni laudatio splitskog kancelara Antuna Prokulijana napisan na talijanskom jeziku. Ova pohvala tiskana je u Veneciji 1567. u tiskari Domenica Farrija pod naslovom: Oratione al clarissimo m. Giovan Battista Calbo degnissimo rettor, et alla magnifica comunità di Spalato, detta da Antonio Proculiano cancelliere di essa communità. Pohvala je upućena kako sam naslov kaže splitskom knezu i splitskom Velikom vijeću.

U knjizi se istražuje podrijetlo i životni put Antuna Prokulijana iz Bara, književnika, humaniste i kancelara. Nema sigurnih podataka o datumu njegova rođenja i smrti. Iz mnoštva rasutih dokumenata, pisama i slične građe u dalmatinskim, crnogorskim i talijanskim arhivima može se donekle rekonstruirati njegov životni put. Zahvaljujući izrečenom i tiskanom govoru, zna se da je bio splitski komunalni kancelar u vremenu od 1557. do 1563. i šibenski knežev kancelar od 1564. do 1566.

Prokulijanov govor predstavlja znatan doprinos hrvatskoj i dalmatinskoj humanističkoj literaturi te je vrlo važan dokument u povijesti Splita. Njegov opis tadašnjeg izgleda Splita vrijedan je dokument koji može poslužiti znanstvenicima za detaljnije proučavanje Dioklecijanove palače i preostalih hramova unutar palače.

Knjiga sadrži i faksimile izvornog djela tiskanog u Veneciji 1567. godine, a u javnim knjižnicama u Hrvatskoj katalogizirana su samo dva primjerka: jedan u NSK u Zagrebu i drugi u Arheološkom muzeju u Splitu.

 

Maloprodajna cijena: 120,00 kn

Dante Alighieri Split

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: