Obale i otoci Istre i Dalmacije

Prevela i komentirala Ivania Petrin
Autor: Marko Kažotić
Recenzenti: Danka Radić i Ljerka Šimunković
Izdavač: Dante Alighieri Split
Split, listopad 2015., 175 str., ilustrirano

Trogiranin Marko Kažotić (de Casotti, 1804. – 1842.) objavio je 1840. godine u Zadru, na talijanskom jeziku, svoj putopis duž istočne jadranske obale: na putovanje je krenuo na jednom od prvih parobroda austrijskog Lloyda koji su 1838. godine počeli održavati redovnu liniju između Trsta i Kotora.

Kažotić koji je u to vrijeme u Zadru bio urednik novina Gazzeta di Zara, svojim je prilozima često punio stranice novina koje je uređivao, pa je i njegov putopis duž istočne jadranske obale napisan u „reporterskom“ stilu: podijelio ga je u 69  poglavlja od kojih neka imaju po desetak stranica, a druga, ovisno o značaju koje autor daje mjestu koje opisuje, tek po četiri-pet redaka.

Kažotićevo romantičarsko putovanje prožeto je zanosnim opisima krajeva i gradova uz koje parobrod plovi ili u koje pristaje, brojnim povijesnim  reminiscencijama, ali istovremeno i vrlo konkretnim i praktičnim podacima o veličini i smještaju luka, o dubinama u njima i vjetrovima od kojih su zaštićene ili koji ih ugrožavaju, o broju stanovnika, o administrativnom njihovu statusu i sličnim podacima. Njegov je putopis istovremeno i putopis kroz vrijeme koje je prošlo i moderni turistički bedeker koji su njegovi suvremenici, putnici na Lloydovim parobrodima, rado čitali.

A bit će rado čitan i danas, utoliko prije što nikada ranije nije cjelovito preveden na hrvatski.Knjiga je bogato ilustrirana suvremenim crtežima krajeva koje Kažotić opisuje, a izradili su ih svjetski poznat francuski crtač L. F. Cassas 1782. godine i austrijski časnik J. Högelmüller 1845. godine.

Maloprodajna cijena: 120,00 kn

Dante Alighieri Split

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: