Eugenija i Riccardo / ili Škrtac ukoliko postoji

Prvo izdanje rukopisa transkribirala i s talijanskog prevela Ljerka Šimunković
Recenzenti: Stjepan Ćosić i Živko Nižić
Izdavač: Dante Alighieri Split
Split, listopad 2015., 120 str.

 Rukopis dramskoga teksta Dubrovčanina Luka Stullija (1772. – 1828.) dugo je vremena  smatran izgubljenim, no prije nekoliko godina ipak je pronađen u jednome fondu Državnog arhiva u Dubrovniku. Napisan je na prijelomu 18. i 19. stoljeća na talijanskom jeziku. 

Luko Stulli jedan je od trojice vrlo poznate braće Stulli: najstariji brat Petar obnašao je visoke dužnosti u Dubrovačkoj Republici – bio je i posljednji kancelar Republike prije njezina dokinuća 1808. godine,  srednji brat Vlaho vrlo je poznat kao autor pučke komedije Kate Kapuralica, pisane na hrvatskom koja se i danas rado izvodi, dok je najmlađi Luko bio vrlo cijenjen liječnik i znanstvenik, gradski fizik i autor kako znanstvenih radova s područja medicine i geologije, tako i književnih radova pisanih na latinskom i talijanskom. Po svojem književnom opusu pripada krugu posljednjih klasicističkih dubrovačkih autora, za razliku od brata Vlaha koji je bio jedan od prvih dubrovačkih naturalističkih komediografa. 

Vrlo odmjeren dramski tekst Luka Stullija koji je u ovome izdanju prvi put objavljen i u izvornome obliku na talijanskom i u prijevodu na hrvatski, izvanredan je primjer one vizije svijeta i međuljudskih odnosa koja se u dubrovačkom svjetonazoru naziva vrlo kratko i jednostavno: skladnom. 

 Maloprodajna cijena: 120,00 kn

Dante Alighieri Split

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: