Ribolov i prerada ribe u 18. stoljeću

La pesca e la lavorazione del pesce nel Settecento
Autor monografije: Ljerka Šimunković
Recenzenti: Perica Cetinić i Stjepan Jukić-Peladić
Izdavači: Filozofski fakultet u Splitu i Dante alighieri Split, 
Split 2008., 159 str., ilustracije.

Monografija je transkripcija i prijevod na hrvatski rukopisa izvještaja o pokusu ribolova i prerade ribe splitskoga Gospodarskog društva koji je obavljen 1782. godine. Pokus je predvodio predsjednik Društva Ivan Moller, a vrlo je vjerojatno da je riječ o prvome takvome znanstvenome pokusu na Sredozemlju.

Moller je podrobno opisao nekoliko ribolovnih područja u hrvatskom dijelu srednjeg Jadrana, vrste ribe, načine njihova racionalnoga ulova i raznih postupaka konzerviranja, s glavnim ciljem da se ta vrlo važna gospodarska djelatnost u Dalmaciji znatno unaprijedi budući da je u to vrijeme bila, zbog mnogih razloga, u velikom zaostajanju u usporedbi s drugim europskim zemljama. Taj vrlo vrijedan dokument za povijest ribarstva na Jadranu autorica je obilno komentirala i popratila primjerenim predgovorom.

Monografija je proizišla iz međunarodne hrvatsko-talijanske znanstvene suradnje na projektu „Neptune“ unutar programa INTERREG/CARDS-PHARE/IPA koji je najvećim dijelom financirala Europska Unija.

Maloprodajna cijena: 80,00 kn

Dante Alighieri Split

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: